Г-жо Цанкова, преди дни ВОЛЯ внесе законопроект, според който

...
  Г-жо Цанкова, преди дни ВОЛЯ внесе законопроект, според който
Коментари Харесай

Полина Цанкова: ВОЛЯ получи силна обществена подкрепа на идеята да се забрани продажбата на енергийни напитки на деца

 
Г-жо Цанкова, преди дни ВОЛЯ внесе законопроект, съгласно който се не разрешава продажбата на енергийни питиета на лица под 18-годишна възраст. Какво тъкмо плануват измененията?
Да, предходната седмица внесохме ремонти в Закона за здравето, които плануват да се забрани продажбата, закупуването и даването по какъвто и да е метод на енергийни питиета на лица под 18-годишна възраст. Ако продавачите имат подозрение за някой консуматор дали е пълновръстен или не, ще имат право да изискат документ за идентичност и надлежно да отхвърлят да му продадат подобен продукт.
Настояваме също по този начин и за възбрана на продажбата на енергийни питиета в пространствата на или в границите на 50 метра от всяка входна точка на образователни заведения, като се изключи висши образователни заведения.
  Как се възприе концепцията на ВОЛЯ?
Само няколко дни откакто внесохме предлагането ни получихме стотици сигнали от родители, учители, лекари, които показват безапелационната си поддръжка и се надяват предлагането ни да се одобри от Народното събрание. Тази голяма поддръжка е следващото доказателство, че сме на прав път. И като депутат, и като майка на две деца, ще съм щастлива, в случай че тази законодателна смяна се реализира, тъй като е в името на живота и здравето на всички български деца. Ние от ВОЛЯ не един път сме доказвали, че здравето на децата е наш приоритет. И няма да се откажем да работим за тази идея!
Защо тъкмо енергийните питиета да се забранят за малолетни?
ВОЛЯ е парламентарната група с най-вече дами в 44-ия парламент и напълно естествено предпочитано работим в името на децата на България! Европейски и национални изследвания потвърждават, че има повишена консумация на енергийни питиета от деца. Според нас, както и съгласно лекарите, това е извънредно обезпокоително. По неофициални данни към 20 % от децата сред пети и седми клас изпиват най-малко по 5 енергийни питиета седмично. А средногодишно в България се употребяват към 19 000 000 литра от тях. Проучване, поръчано от Европейската организация по сигурност на храните през 2013 година разкри, че 68 % от подрастващите на Стария континент на възраст от 10 до 18 години ги използват . Всичко това е доста притеснително!
Какво сочат цифрите за българските подрастващи?

За страдание последните проучвания са от преди 10 години. Към днешна дата сигурно са повишени и то с пъти. Национално изследване на храненето на учениците от 1 до 12-ти клас в България, извършено в края на 2010 от НЦООЗ, демонстрира, че 5,7 на 100 от децата от 1-ви до 4-ти употребяват най-малко 5 пъти седмично от тези питиета, като 4.7% от момчетата  повече от един път на ден. С увеличение на възрастта данните стават все по-стряскащи – 19% от децата в от 5-ти до 7-ми клас използват енергийни питиета най-малко 5 пъти седмично. Една пета от гимназистите също - повече от пет пъти седмично. Особено огромна е потреблението в тази възраст при момчетата – 24.5% като близо 10% от тях – пият повече от една енергийна напитка дневно. Независимо че тези данни са от преди десетилетие, те са безапелационни, че казусът със свръхупотребата на енергийни питиета от  деца в България е сериозен. Затова за него би трябвало да се търси решение на национално равнище. Точно както предлага ВОЛЯ -  посредством подобаващи законодателни ограничения каквито са предлаганите с този законопроект. 
Защо са рискови за здравето на децата енергийните питиета?
Специалистите настояват, че вредата от тях върху детския организъм е също толкоз рискова колкото използването на алкохол или цигари.
Рисковете са свързани с нежелани резултати като нервност, тревога, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност. Има данни за признати деца в болница след банкет на енергийни питиета със зной и сърцетуптене, а когато тези питиета заместват водата, това работи пагубно влияние върху бъбреците. В енергийните питиета се съдържа прекалено доста захар - потвърдено е, че някои се равняват на 15 чаени лъжички захар. Това  в допълнение води до дехидратиране и угнетяване функционалностите на имунната система , повишение рисковете от възпалителните процеси, поява на кариеси и затлъстяване. Сърцето , черният дроб, мозъкът , храносмилателният тракт и бъбреците при консумация на енергийни питиета работят по този начин, като че ли човек е подложен на високо натоварване и стрес и реагират по този начин, като че ли са в обстановка на заплаха.
Практиката сподели, че ограниченията - посредством етикирането по подобаващ метод не са задоволителни. Това не докара до ограничение на използването на тези питиета измежду децата, а в противен случай. Тенденцията е към все по-завишена консумация на енергийни питиета от подрастващите, което значително заплашва здравето им.
Ако останалите народни представители в действителност като нас от ВОЛЯ милеят за здравето и живота на децата ни, би трябвало да ни поддържат!
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР